Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Soia versus carne

Despre acest subiect s-a mai scris, parerile fiind impartite oarecum in mod egal. Trebuie sa va marturisesc, de la bun inceput, ca aceasta comparatie este cumva fortata, deoarece “carnea” reprezinta, de fapt, o categorie mare si eterogena

 

Despre acest subiect s-a mai scris, parerile fiind impartite oarecum in mod egal. Trebuie sa va marturisesc, de la bun inceput, ca aceasta comparatie este cumva fortata, deoarece “carnea” reprezinta, de fapt, o categorie mare si eterogena. Tocmai de aceea, in analiza care urmeaza voi sublinia, acolo unde este necesar, diferentele date de diferitele tipuri de carne.

Important: comparatia ia in considerare doar soia boabe. Soia texturata reprezinta de la bun inceput o alternativa inferioara carnii, deoarece este “puternic” procesata (isi pierde o parte din calitati), si, in multe cazuri, i se adauga aditivi. De asemenea, in notiunea de “carne” nu includ si “preparatele din carne” pe care le gasim in comert. (Din pacate, cele mai multe dintre aceste preparate nu pot fi incluse in notiunea generala de “carne”.) Altfel spus, atat soia texturata, cat si majoritatea salamurilor, carnatilor, parizerelor, crenvurstilor etc. sunt produse care ar trebui excluse din alimentatie.

Avantaje carne: - Proteinele sale sunt mai complexe, mai “bune” (contin mai multi aminoacizi, si de calitate superioara pentru organismul uman) decat cele din soia; - Carnea fierbe (in general) mult mai usor decat boabele de soia (chiar si tinute in prealabil o noapte la inmuiat, boabele de soia necesita minimum 5-6 ore de fierbere); - Riscul ingerarii unor compusi ai azotului (nitrati, nitriti) este (in general) mai redus in cazul consumului de carne decat in cel al consumului de soia. Acesti compusi sunt foarte nocivi (pot cauza cancer, sau contribui la aparitia cancerului), iar soia modificata genetic ii contine in cantitati mai mari decat cea “eco” (in cantitati periculoase pentru sanatate, conform opiniei unora dintre oncologi). Modificarile genetice ale soiei sunt realizate pentru a creste productiile la hectar (in primul rand) si, uneori, pentru a mari concentratia de proteine din boabele de soia.

Avantaje soia: - Nu are grasimi saturate (decat intr-o concentratie nesemnificativa). Atentie: acest avantaj dispare atunci cand comparam soia cu pestele oceanic. Acizii grasi din pestele oceanic sunt chiar mai sanatosi ca cei din soia, insa acest peste contine si mici cantitati de mercur (element toxic; de aceea, pestele oceanic trebuie consumat cu moderatie). De asemenea, carnea slaba (carnea de pui, curcan, de peste rapitor de apa dulce, de iepure etc.) nu are aproape deloc grasimi. - Nu contine hormoni de crestere (care pot afecta echilibrul hormonal al organismului, cu consecinte mai mult sau mai putin severe), si nici antibiotice (care pot sa slabeasca rezistenta organismului, permitand bacteriilor sa devina rezistente la ele sau la antibiotice asemanatoare). In schimb, poate contine nitrati in exces (daca este modificata genetic).

- Concentratia de proteine este superioara celei din carne (indiferent de tipul de carne; acest lucru este valabil si in cazul soiei nemodificate genetic). Asadar, soia ofera o calitate proteica mai slaba si o cantitate proteica superioara.

- Soia “bate” carnea la capitolul microelemente. Daca la vitaminele B sta cam la fel (carnea de gaina/de pui este chiar mai buna ca soia la acest subcapitol), soia castiga in primul rand datorita flavonoidelor care protejeaza sistemul cardiovascular (si in al doilea rand datorita vitaminei E). In plus, soia este destul de bogata in minerale utile corpului (in special magneziu).

Care este castigatorul? Comparand la modul general carnea cu soia, nu putem avea un castigator clar. Recomandarea noastra este sa alegeti cu prioritate carnea de peste (mai putin pestii de apa dulce care au carne grasa), carnea slaba de pasare, si soia (boabe) doar daca nu provine din plante modificate genetic (informatia ar trebui sa apara pe ambalaj; realitatea unei astfel de informatii practic nu poate fi, din pacate, verificata). Consumati cu moderatie atat carne, cat si soia. Completati-va necesarul de proteine cu cele obtinute din lactate, oua, linte, fasole.

Liviu Deculescu