Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Lapte de soia sau lapte de vaca

In coltul din dreapta - venit de la vacute si trecut prin felurite procedee de tratare termica (fierbere, pasteurizare “clasica”, pasteurizare UHT) - avem traditionalul lapte de vaca. Sloganul sau: “Eu sunt laptele autentic”...

In coltul din dreapta - venit de la vacute si trecut prin felurite procedee de tratare termica (fierbere, pasteurizare “clasica”, pasteurizare UHT) - avem traditionalul lapte de vaca. Sloganul sau: “Eu sunt laptele autentic”. In coltul din stanga sta pretendentul, un concurent mult mai tanar, favorit al vegetarienilor (si nu numai): laptele de soia. Sloganul lui: “Soia inseamna sanatate”. Cei 2 concurenti ai competitiei “Cel mai sanatos lapte” au, fiecare, sustinatori fideli si inversunati. Fiindca acestia par sa isi piarda rabdarea, voi suna gongul: sa inceapa meciul!

 

Ce avantaje ne aduce laptele de soia comparativ cu laptele de vaca?

 -    laptele de soia nu are lactoza in compozitia sa, prin urmare poate fi consumat si de catre persoanele cu intoleranta la lactoza;

 -    grasimile saturate aproape lipsesc din laptele de soia. In locul acestora gasim grasimi nesaturate, sanatoase. Din acest motiv, produsul - spre deosebire de laptele animal - nu agreseaza deloc inima;

 -    are fibre, favorizand eliminarea din organism a produsilor reziduali si protejand sanatatea tubului digestiv;

 -    laptele de soia ne ofera substante flavonoide care fac bine inimii, insa in cantitati mai mici decat majoritatea legumelor si fructelor proaspete.

 

Ce beneficii ne ofera laptele de vaca?

 -    proteinele sale contin aminoacizi mai valorosi pentru organismul nostru;

 -    laptele de vaca reprezinta o sursa de calciu natural: acesta contine de peste 10 ori mai mult calciu comparativ cu laptele de soia fara adaos de calciu. Adesea laptele de soia este imbogatit cu calciu, insa corpul nostru asimileaza mai usor calciul din laptele de vaca.

 

Care castiga la capitolul “calorii”?

Laptele de soia simplu are, de obicei, un raport calorii / proteine putin mai mic decat laptele de vaca. In schimb, laptelui de soia cu vanilie, ciocolata ori cu alte arome i se adauga mai mult zahar si este, in general, mai putin dietetic in comparatie cu laptele de vaca neindulcit sau chiar indulcit usor.

 

Iar Castigatorul este...

 In cazul de fata nu putem vorbi despre un “verdict” general valabil.

 In cazul in care nu suferiti de boli cardiovasculare si nici de intoleranta la lactoza, recomandarea mea este sa consumati si lapte animal, si lapte de soia. Laptele de origine animala ar trebui – in aceasta situatie - sa primeze fata de laptele din soia, fara a-l consuma, totusi, in cantitate mare.

Optati de preferinta pentru lapte de soia din culturi nemodificate genetic (daca informatia apare scrisa pe ambalaj sunt sanse mai bune sa fie asa, intrucat se fac controale si in aceasta zona) si, daca suportati bine gustul, alegeti laptele simplu de soia (fara adaos de arome).

 

Suferiti de inima ori aveti colesterolul marit? Orientati-va mai mult (deci nu exclusiv) catre laptele de soia. Cand aveti pofta de lapte de vaca, alegeti-l degresat sau macar semidegresat (precizez si un dezavantaj in acest caz: cel al lipsei/continutului mai mic de vitamine liposolubile).

 

Daca aveti intoleranta la lactoza, ar merita sa incercati a va reinvata corpul cu laptele: mariti progresiv cantitatea de lapte animal, incepand cu o cantitate foarte redusa. Uneori intoleranta este reversibila: marind lent aportul de lapte, nivelul lactazei (enzima care face posibila digerarea lactozei) din intestine tinde sa se refaca. In cazul in care rezultatele lipsesc, puteti sa cumparati lactaza de la farmacie (in general o gasiti sub forma de capsule) sau sa consumati (in loc de lapte animal) iaurturi si lapte de soia (iaurtul are lactoza – ceva mai putina decat laptele – dar are in compozitia sa si lactaza – de obicei destula sau aproape destula pentru digestia propriei lactoze).