Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

8 Idei simple si eficiente ca sa mananci mai natural

Imi spunea cineva, odata, ca toata mancarea de pe piata contine “aditivi si alte prostii”, asa ca nu mai are rost sa ne ferim, “ca tot aia e”. Chiar daca, in mare, este adevarat ca astazi nu mai gasesti “mancare curata” (decat - poate - daca iti cumperi alimentele din magazine cu produse bio, sau - daca doresti certitudine - cultivandu-ti chiar tu hrana), exista “rau mai mic” si “rau mai mare”: sa punem semnul egal intre ele ne po

Imi spunea cineva, odata, ca toata mancarea de pe piata contine “aditivi si alte prostii”, asa ca nu mai are rost sa ne ferim, “ca tot aia e”. Chiar daca, in mare, este adevarat ca astazi nu mai gasesti “mancare curata” (decat - poate - daca iti cumperi alimentele din magazine cu produse bio, sau - daca doresti certitudine - cultivandu-ti chiar tu hrana), exista “rau mai mic” si “rau mai mare”: sa punem semnul egal intre ele ne poate costa serios sanatatea. Asadar, suntem datori fata de organismele noastre - daca vrem intr-adevar ca ele sa ne ajute cat mai bine si pentru cat mai multa vreme - sa alegem cu prioritate “raul cel mai mic”.

Ce avem de facut, concret, in acest sens?

1) Spune “Nu!” preparatelor din carne tip salam, parizer, carnati, crenvursti, pateu, sunca presata. 2) Singurele preparate comerciale din carne care pot sa fie cat de cat naturale sunt diversele sortimente de muschi, pe de o parte, si conservele, pe de alta parte. 3) Cand alegi un muschi file/haiducesc/taranesc etc., ghideaza-te dupa urmatoarele elemente: - culoarea - sa nu fie intensa/prea rosie, ci sa arate natural; - aspectul “crud”: cand muschiul are acel aspect “ud”, nu inseamna ca este mai proaspat, ci, fireste, doar mai… imbibat cu apa. Ca sa retina acea apa, se folosesc diverse chimicale nocive (in principal agenti gelifianti). Asadar, alege muschiul cu aspect uscat; - muschiul natural trebuie sa pastreze macar putin din aspectul “fibrat” al carnii. 4) Painea integrala si, foarte important, mai “indesata” este mai naturala ca cea alba si pufoasa (textura “pufoasa” este conferita de catre agentii afanatori - E-uri nocive). 5) Daca nu (mai) stii care sunt E-urile bune (sau macar neutre) si care cele rele dintre E-urile regasite pe anumite etichete, alege produsul cu o lista cat mai scurta de ingrediente (nu este sigur, dar este probabil ca acesta sa fie cel mai natural). 6) Prefera uleiurile extra-virgine (consumate intr-o proportie cat mai mare in stare cruda; si cel extra-virgin de floarea-soarelui este foarte bun): acestea sunt obtinute doar prin procedee mecanice (presare la rece). 7) Opreste-te cat mai rar pe la fast food-uri. 8) Legumele, fructele si verdeturile procura-le din piete - de la tarani, si - ori de cate ori ai posibilitatea – direct “de la tara”. Cele din supermarketuri sunt, in general, crescute mai putin natural (nu voi uita, spre exemplu, un documentar despre obtinerea salatei verzi in ghivece cu vata, apa si niste “substante hranitoare”, tinute in hale cu lumina artificiala).

Liviu Deculescu