Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

4 Argumente solide pentru a gati asiatic

Bucatariile asiatice (ma refer aici doar la cele ale populatiilor mongoloide si indiene) ne fascineaza prin izul exotic, prin diversitatea de arome si culori. Desi diferite de la o tara la alta, majoritatea lor au cateva elemente comune bine conturate:

Bucatariile asiatice (ma refer aici doar la cele ale populatiilor mongoloide si indiene) ne fascineaza prin izul exotic, prin diversitatea de arome si culori. Desi diferite de la o tara la alta, majoritatea lor au cateva elemente comune bine conturate:

 

  • orezul, folosit in majoritatea retetelor asiatice;
  • lactatele sunt mult mai putin utilizate decat in bucataria europeana;
  • condimentele reprezinta ingredientele-cheie, principalele care dau valoare retetelor;
  • accentul pus pe sanatate: la capitolul “sanatate”, bucatariile asiatice se situeaza la un nivel superior celor europene. Variabile precum starea vremii, starea generala de sanatate si varsta consumatorilor sunt deseori luate in considerare la prepararea unei retete asiatice;
  • cantitatea redusa de grasimi din preparatele asiatice, ca si element particular important al orientarii catre sanatate, element ce merita mentionat separat. Retetele asiatice sunt, in general, preparate cu mai putin ulei, iar carnea rosie - cand se foloseste - este lasata cu mai putina grasime (decat in cazul mancarurilor europene);
  • concentratia ridicata de legume din preparatele asiatice - aceste mancaruri sunt, in general, mai bogate in legume decat cele europene;
  • incarcatura spirituala: bucatariile asiatice sunt mai strans legate de credinte si traditii stravechi decat cele europene. Asiaticii considera, in general, ca mancarea este hrana nu doar pentru corp, ci si pentru spirit. Acest element si orientarea catre sanatate se intrepatrund;
  • individualizarea retetelor: preparatele asiatice nu au definite - de cele mai multe ori - cantitati precise si nici macar ingrediente “batute in cuie”. “Retetele” au caracter orientativ, servind ca punct de pornire intr-o experienta in care importanta este descoperirea. Conteaza respectarea unor principii de baza si creativitatea bucatarului.

Despre peste si fructe de mare nu putem spune ca reprezinta un numitor comun, deoarece o mare parte a populatiei Chinei (insemnand o pondere importanta din baza noastra de analiza) consuma peste si fructe de mare aproximativ in acelasi procent (din totalul alimentelor consumate) ca si europenii. La fel, nu se poate afirma ca bucataria asiatica este mai saraca in carne rosie: chinezii, spre exemplu, sunt mari consumatori de carne de porc.

Exceptia principala de la aceste elemente comune o constituie bucataria mongola (relativ saraca in orez, dar bogata in lactate si - in general - in grasimi; se bazeaza pe carnea grasa si pe lactate mai mult decat alte bucatarii asiatice si decat bucatariile europene).

De ce sa incluzi in dieta ta mancaruri asiatice?

Atu 1: Le prepari usor. Pregatirea lor te elibereaza de “zabrelele” cantitatilor fixe, lasandu-ti instincul culinar si creativitatea sa “zburde”.

Atu 2: Ele au grija de inima ta, datorita concentratiei scazute de grasimi, modului de preparare (gatirea la abur si gatirea uscata sunt cel mai des folosite in bucatariile asiatice) si datorita condimentelor utilizate (principiul iute fiind, de obicei, cel care domina).

Atu 3: Preparatele asiatice iti protejeaza mai bine silueta, deoarece sunt mai putin calorice (datorita cantitatii mici de grasime), iti induc mai rapid senzatia de satietate (fiind mai condimentate si mai bogate in arome) si iti accelereaza metabolismul (prin condimentele folosite).

Atu 4: Iti incetinesc imbatranirea. Acest beneficiu este oferit de 3 factori: aportul mai redus de calorii, antioxidantii din condimente si legume si modul mai natural de preparare.

Bucatariile asiatice au, in ceea ce priveste sanatatea, si un dezavantaj fata de cele europene: riscul mai ridicat de slabire a ficatului si stomacului ca urmare a folosirii de cantitati superioare de condimente iuti. Acest neajuns poate fi evitat prin adoptarea unui stil de gatit echilibrat. In plus, retetele asiatice (daca sunt servite intr-o pondere ridicata) - lipsite in general de lactate - se cer completate, din cand in cand, cu aperitive pe baza de branzeturi.

Sfat: Daca doresti sa consumi mancare asiatica adevarata, evita preparatele de la fast-food-uri si restaurante cu “specific asiatic” - mancaruri care, din pacate, au prea putine lucruri in comun cu bucatariile asiatice autentice (sa ne gandim macar la cantitatea de ulei folosita) si mult mai multe in comun cu… profitul comercial. Calea gustoasa si sanatoasa este sa afli cat mai multe despre principiile si ingredientele bucatariilor asiatice si sa iti prepari singur(a) astfel de mancaruri.

Liviu Deculescu