Crud sau gatit? Ce alimente trebuie preparate termic si ce produse merita consumate crude
In ultimii ani dietele vegane au atras din ce in ce mai multe adepte si tind sa devina o “moda” pentru multe femei preocupate de mentinerea frumusetii si prelungirea tineretii. In aceste conditii, intrebarea care se pune este pana unde ar trebui sa mergem - atunci cand vine vorba despre mancare cruda - pentru a atinge compromisul optim intre avantaje si dezavantaje/riscuri.
In ultimii ani dietele vegane au atras din ce in ce mai multe adepte si tind sa devina o “moda” pentru multe femei preocupate de mentinerea frumusetii si prelungirea tineretii. In aceste conditii, intrebarea care se pune este pana unde ar trebui sa mergem - atunci cand vine vorba despre mancare cruda - pentru a atinge compromisul optim intre avantaje si dezavantaje/riscuri.
Carnea
Orice carne care nu a fost congelata trebuie gatita. Chiar si congelata in prealabil, carnea este mai bines a fie preparata termic, deoarece astfel se digera mai usor. Asadar, sub aspectul sanatatii sushi-ul nu este o idée tocmai buna (pestele crud poate contine paraziti si - chiar combinat cu orez acrit - tot se digera greu). Carnea cruda este consumata (intr-o proportie relativ scazuta, in special cea de peste si de caracatita) in unele tari Asiatice. In trecut, unele populatii nomade obisnuiau sa consume carne nepreparata termic, dar uscata.
Ouale
Din cauza riscului de infectare (in special cu Salmonella), ouale trebuie mereu preparate termic. Fierberea in coaja este metoda cea mai indicata de gatire a oualor. Fierte mai tare se digera mai greu (de aceea ouale tari sunt recomandate in dietele de slabire, ele tinand mai bine de foame fata de cele fierte putin). Ouale, inainte de gatire (nu cand le puneti in frigider), trebuie spalate.
Fructele si legumele
In general, acestea va aduc avantaje mai mari daca le consumati in stare cruda. Depinde, insa, in cazul legumelor, si de ce specii discutam. Cateva exemple:
Rosiile - gatite, utilizati mai bine pigmentii (licopenul in mod special, dar si betacarotenul) din ele, insa pierdeti vitamina C. Cel mai bine este sa le consumati in special crude impreuna cu un ulei extra-virgin, dar sa le folositi si la mancare.
Vinetele - consumati-le doar gatite.
Conopida - poate fi consumata cruda. Conopida si celelalte crucifere sunt foarte valoroase in stare proaspata, prin aportul de vitamina C. Pe de alta parte, din cauza fibrelor si aciditatii lor, in stare cruda va pot irita stomacul (mai ales daca suferiti de gastrita).
Catofii - chiar daca sunt folositi in stare cruda pentru ameliorarea ulcerului, pot fi periculosi daca nu ii fierbeti (deoarece contin solanina). Este preferabil sa evitati cartofii cu pete verzui (indiferent de modul de preparare) si important sa nu consumati deloc astfel de cartofi in stare cruda. Cel mai sanatos mod de preparare a cartofilor este fierberea in coaja.
Dovleceii pot fi mancati fara preparare termica.
Leguminoasele: Fasolea trebuie gatita, deoarece in stare cruda contine toxine care sunt neutralizate prin fierbere. Mazarea poate fi consumata cruda (este delicioasa in salate), insa este de preferat sa o fierbeti.
Oleaginoasele - acestea sunt sanatoase doar in stare cruda. Consumati-le in cantitati mici, mai ales daca vorbim despre fistic, arahide si alune de padure.