Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Cat sunt de sanatoase sucurile de fructe din comert?

Odata cu mediatizarea neajunsurilor pe care bauturile carbogazoase dulci le au pentru sanatatea noastra, din ce in ce mai multi consumatori s-au reorientat, alegand preponderent “sucurile naturale” din comert - bauturi care au in compozitia lor un procent ridicat de fruct...

Odata cu mediatizarea neajunsurilor pe care bauturile carbogazoase dulci le au pentru sanatatea noastra, din ce in ce mai multi consumatori s-au reorientat, alegand preponderent “sucurile naturale” din comert - bauturi care au in compozitia lor un procent ridicat de fruct. Cat sunt de sanatoase aceste sucuri? Comporta ele riscuri semnificative pentru sanatate? Aduce consumul lor (si) beneficii importante? Iata cateva intrebari ale caror raspunsuri este bine sa le cunoasteti pentru a putea alege nu doar gustos, ci si sanatos.

Avantaje ale sucurilor de fructe in varianta comerciala (comparativ cu bauturile carbogazoase dulci):

  • au, in general, mai putini aditivi (unele fiind chiar lipsite de aditivi), deoarece aroma, gustul si culoarea sunt oferite de fructe. Exista si bauturi de fructe cu adaos de coloranti si/sau de arome sintetice, insa – chiar si asa – aceste substante sunt in cantitati mai mici decat in sucurile acidulate la baza carora stau chimicalele si zaharul. Deoarece contin mai putini aditivi, consumarea lor pe termen lung este mai putin probabil sa cauzeze ori sa contribuie la aparitia unor boli grave (cancere, astm, boli ale sistemului nervos central etc.)
  • chiar daca aportul caloric este acelasi sau chiar mai ridicat decat al multora dintre sucurile dulci carbogazoase, bauturile din fructe sunt mai prietenoase cu silueta. Explicatia sta in primul rand in faptul ca aromele lor naturale conduc mai rapid la aparitia senzatiei de satietate si in al doilea rand in continutul de fibre (pulpa nu poate fi indepartata complet, asa ca, spre deosebire de “bauturile chimice”, contin un minimum de fibre)
  • contin pigmenti antioxidanti naturali. Multi dintre acesti pigmenti nu isi pierd valoarea prin pasteurizare.

Dezavantaje ale acestor sucuri fata de sucurile naturale proaspete:

  • concentratiile de vitamine (in principal de vitamina C) sunt mult mai mici, din cauza pasteurizarii. Daca nu li se adauga vitamina C, pot sa nu contina aproape deloc, aceasta fiind distrusa prin tratamentul termic. Vitamina C naturala este mai valoroasa decat cea adaugata (se asimileaza mai usor);
  • continutul de fibre este mult mai redus, deoarece sunt filtrate;
  • unt lipsite de enzime (enzimele se distrug complet prin pasteurizare);
  • au - cele mai multe dintre ele - zahar adaugat.

Consumate cu moderatie, sucurile de fructe din comert nu ne pun sanatatea in pericol, mai ales daca sunt obtinute fara zahar si fara aditivi (100% fruct). Totusi, avantajele pe care ni le aduc sunt cu mult mai mici decat cele oferite de fructe sau de sucuri proaspete.

Solutia cea mai sanatoasa, daca doriti sa consumati sucuri de fructe, este sa vi le preparati singuri (chiar daca au aparut comercianti care vand fresh-uri de fructe, acestea sunt scumpe si nu aveti certitudinea prospetimii fructelor). Atentie: consumul de bauturi proaspete din fructe nu exclude necesitatea consumului de fructe, deoarece chiar si un suc facut “in casa” are mult mai putine fibre decat fructul din care a fost obtinut (fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal si reduc probabilitatea aparitiei unor boli severe).